anlak.com

Shinobi-Heart Under Blade

, Wednesday 8 March 2006

Uzun zamandir film izlemekten keyif alamayan birisi olarak shinobi ile karsilasmak oldukca sevindirdi beni. Daha cocukken sinemaya gittigimde hissettigim hayal ve aptal ozentiyi tekrar hissedebildim.

Hikayenin gectigi durum, seyir keyfini kacirmadan kisaca belirtmek gerekirse, iga ve kouga adli iki farkli ninja klaninin varligini surdurme cabasinin icinde bulunmakta. Bilinen japon filmlerinin aksine Shinobi amerikan filmlerini daha cok andiriyor, fakat yalnizca bu acidan bakildiginda biraz haksizlik yapmis oluruz. Filmin kunyesini imdb'de inceledigimiz de Action / Drama / Fantasy / Romance gibi karmasik bi tag listesi ile karsilasiyoruz, evet shinobi populer olmak icin yapilmis bir film ancak hikayenin akisi her ne kadar baslarda populer sinema filmleri ile benzesse de japon filmlerine asina olmayanlari rahatsiz edecek derecede farkli. Bir kere iyi ile kotuyu aramaya calistiginizda bunu "taraflar" da degil her iki tarafin icinde ayri ayri karakterlerde buluyorsunuz. Film Faturo Yamada'nin orjinal adi Kouga Ninpouchou olan romanindan uyarlanmis ve yonetmeni Shimoyama Ten.

Tabi bu kadar pahali bi yatirimi japonlarin sirf amerikan sinemasini taklit etme cabasi olarak gormek buyuk saflik olur. Shinobi alabildigine damardan japon sinema tarzini yansitiyor. Bu gozle izlendiginde filmden alacaginiz keyif ise suphesiz daha fazla olacak ama istemezseniz ve israrla ("pop-corn" film seviyorum gelemem oyle derin filmlere), derseniz de sorun degil, gorsel efektleri ve dovus koreografisi cok ust seviyede olan film bira keyfinizi bozmadan ve kafanizi yormadan izleyebileceginiz ayri bir modda da izlenebilmek de.

Kisa bir arastirmadan sonra filmin turkiye'de sinemalarda gosterime girmeyecegine kanaat getirdim. Ancak shinobi'nin dvdleri halihazirda dunyanin pek cok ulkesinde piyasaya sunulmus (mesaj alinmistir umarim). Shinobi'yi sinemada izlemek isteyenler ise sanirim bir festival beklemek durumundalar.

Ben de festival duasi ile yazimi sonlandirirken karanlik gecelerde karsiniza ninjalar cikmamasini dilerim.

by noktafa

No comments:

Post a Comment