anlak.com

Gastrit

, Friday 7 October 2005
noktafa'ya...
Bu seneki Tıp/Psikoloji dalındaki Nobel ödülü gastrit ve ülsere neden olan Helicobacter Pylori adındaki bakteriyi bulan Avusturalya'lı iki bilimadamına verildi.
Gastrit ve ülserin yıllar yılı mide asidinden, stres yapmaktan öyle mukozaya zarar vermesi diye bilirdik (halk arasında). Hatta daha kötü olanı bunlara süt içmenin iyi geldiğini düşünürdük. Halbuki tam tersi süt bu bakterinin gelişimine katkıda bulunuyor.
Bu konuda bilgilendirmek istedim.
Konuyla ilgili orjinal makale özeti.
Not: Rakının bu bakterinin gelişimini engellediğine dair de şüphelerim yok değil hani

2 comments:

  1. Helicobacter Pylori ile ilgili supheleriniz varsa once tabi ki uzman bir doktora basvurun, cok basit bi ufleme testi ile bu bakterinin sindirim sisteminizde olup olmadigini ogrenebilirsiniz. Bende yoktur birsey olmaz diye dusunuyorsaniz,Turkiye nufusunun yuzde 80`inde bu bakterinin bulundugunu hatirlatayim.. Hayir o degil ben mide kanamasi gecirip kan kaybi yuzunden oluyordum,ondan yaziyorum. Yoksa bana ne. Ayrica raki konusunda bende bilimsel birsey diyemeyecegim ama hakkaten ise yariyor,tecrubeyle sabit. (kesinlikle doktorunuza danismadan bu oneriyi ciddiye almayin.)

    ReplyDelete
  2. Do you have the copyright to your picture of Helicobacter pylori? In such a case, do you allow mw to use it in a book about medicine and philosophy?

    Yours sincerely,
    Ingvar Johansson

    ReplyDelete