anlak.com

Pragmatik Araştırmacı: Kod Kalitesini Korumak

, Tuesday 17 September 2013
Geçenlerde aşağıdaki karikatürü gördüm ve o kabus durumla başetmek zorunda kalmadığıma sevindim. Çünkü geçenlerde, yayın, konferans süreci öncesi kod kalitesini korumanın ve ardından araştırmanıza kaldığınız yerden devam etmenin enfes bir yolunu keşfettim.


Önereceğim çözüm güzelliğin güzelliği çektiği bir durum aslında; version control (sürüm denetimi, ör: SVN, Hg, Git) kullanmanın faydası zaten çok. Version control kullanarak bunun da üstesinden gelebiliyoruz. Şöyle ki...

Kodumuzun içine edeceğini düşündüğümüz, konferans öncesi vakit geldiğinde, kodumuzda branch oluşturuyoruz. Çözüm bu kadar basit :) Yaptığımız her türlü değişiklik o branch içerisinde kalıyor ve biz kodumuzu berbat duruma soktuktan sonra hiçbir şey olmamış gibi eski haline geri dönebiliyoruz.

Branch'te çalışırken darboğazlardan birini çözdünüz ve kodunuz daha da hızlandı, fakat şimdi eski temiz kodunuza bu özelliği eklemek istiyorsunuz, açtığınız branch'e tıkılı kalsın istemiyorsunuz. Bunun için de ilgili kodu merge yapabilirsiniz.

Elbette version control kullanırken de bir şeylere dikkat etmek lazım. Örneğin her commiti ne kadar kendi içinde tutarlı ve küçük tutarsanız bahsettiğim merge işleminin idaresi o kadar kolay olur.

Ben genelde araştırma için kodumu mümkün olduğunca modüler yapıyorum; sadece yayın öncesi özelleşmiş sonuç gerektiğinde ve grafik üretimek için bir branch'e alıyorum. Şimdilik kodumu bu şekilde idare etmekten çok memnunum. Umarım bunun gibi yazılım mühendisliği pratikleri araştırma için de yaygın biçimde kullanılır.

1 comment:

  1. Merhaba sorunum yukarıdaki konu ile alakasız fakat en yakın zamandaki konu olması sebebiyle buraya yazıyorum. Zembereği netbeanste kullanmam lazım tezim için fakat nasıl kullanacağıma dair herhangi bişey bulamadım.Yardımcı olursanız memnun olurum.Teşekkürler

    ReplyDelete