anlak.com

Kitapçık çıktısı ile pdf okumaca

, Thursday 31 May 2012
Ekrandan uzun süre yazı okumak çok göz yorucu bir eylem. Ekranın parlaklığını kıssanız da, yazının arkaplanını koyu renge ayarlasanız da doğası gereği ışık saçan bir cihaza bakmak yorucu. Ayrıca yanınızda tabletiniz yoksa yanınızda taşıyıp orada burada okuyamıyorsunuz da. İdeal kombinasyon Kindle gibi görünse de fiyatı nedeniyle tercih etmeyebilirsiniz. Ya da sadece işleri basit tutmak adına geleneksel kağıdı tercih ediyorsunuzdur. Hem kenarına not alabilirsiniz. Üzerini istediğiniz gibi istediğiniz biçimde karalayabilirsiniz. Sık sık teknik döküman, bilimsel makale okumam gerektiğinden, baskıda okumayı kolaylaştıracak faydalı bulduğum bir yöntemi yazayım istedim.
Bunlardan birincisi kitapçık (booklet) çıktısı almaca. Kitapçık çıktısı aldığınız zaman 2 sayfa tek sayfaya basılıyor, sayfaları ortadan katladığınızda kitap okur gibi sadece sayfaları çevirmeniz yetiyor. Kitapçık çıktısı alma seçeneği pdf gösteren popüler programlardan maalesef bir tek Adobe Reader'da var. Eğer yazıcınız otomatik olarak kağıdı ters çevirip arkasına da basabiliyorsa ne ala; eğer yazıcınız yeteneksizse, bir tarafın baskısı bittikten sonra kağıtları belli şekilde çevirip yazıcıya geri koymanız lazım. Doğru yapana kadar bir kaç defa denemeniz gerekebilir.

Bilimsel makaleler çoğunlukla çift sütuna küçük puntolu yazılarla yazıldığı için genelde sayfa doluluk oranı yüksek oluyor, bunları kitapçık şeklinde basmak harfleri minicik yapıyor, okunmaz kılıyor. O yüzden tek sütunlu belgeler için kitapçık çıktısı daha uygun.

Bazı belgelerin marjinleri ise çok geniş oluyor, kitapçık çıktısı aldığınızda gene yazılar miniminnacık kalıyor. Bunun için pdf kırpmaya yarayan şirin bir programcık var: Briss. Donation yaptığım nadir uygulamalardandır kendileri. Yaptığı iş basit, bir o kadar da mühim. Verilen pdfteki sayfaları üstüste bindirip, kırpma olanağı sunuyor, bir nevi ozalitçinin giyotinle yaptığı işi yapıyor. Briss kullanarak sayfalardaki geniş marjinlerden kurtulduktan sonra kitapçık çıktınız çok daha şık görünecektir. Hatta mobil cihazda okumak için çift sütünlu makalelerin her bir sütununu ayrı ayrı da kırpabilirsiniz. Ayrıca Briss Java'da yazıldığı için her platformda çalışabiliyor. Aşağıda geniş marjinli bir dökümanı Briss ile kırpıp kitapçık çıktısının alınmış halini koydum, nasıl da davetkar duruyor.



Briss web sayfası: http://briss.sourceforge.net/

No comments:

Post a Comment