anlak.com

Laptop/Notebook/Bilgisayar hırsızlığına karşı

, Wednesday 18 May 2011
Gecenlerde evimize hirsiz girdi ve evden bilgisayarlarimizi caldi. Yillarca yeni bilgisayar almayip, aldiktan 10 gun sonra calinmasi cok koydugundan edindigim deneyimleri paylasayim, baskalari da benzer duruma dusmesin istedim. Asagida cogu bilgisayarinizla ilgili olan, daha calinmadan yapabileceklerinizi listeledim. Keske birisi bunlari bana daha onceden deseydi dedigim seyler.

1. Kapi kilidinize rozet taktirin

Eve geldigimde kilidin gobeginin yerinde olmadigini gordum. Megersem eski tip kilitler kolaylikla ve ses cikarmadan kirilabiliyormus. Zaten cilingir geldiginde tornavidanin ufak bi dokunusuyla kapiyi aciverdi. Bunu engellemenin birkac yolu var, bunlardan biri kirmaya calisinca one yakin tarafindan kirilan boylece kilidin diline erisime izin vermeyen gobek kullanmak. Ikincisi ise rozet taktirmak, rozet dogrudan kirma girisimini engelliyor. Ikisini birden de yaptirabilirsiniz (ben oyle yaptim). Rozet yeni kapilarda zaten oluyor, fakat kilidiniz son 5 sene icerisinde yenilenmemisse buyuk ihtimalle yoktur. Rozet suna benzer birsey:


Bu da kirilabilir kilit (gobegin disa dogru cikmasi kilidi kirilabilir kiliyor):


Rozet takilmis kilit de buna benziyor:


Evinizde hirsizin gezdigini bilmek bile yeterince psikolijiyi yipratan birsey, o yuzden bilgisayariniz olsun olmasin bundan yaptirmanizi tavsiye ederim. Tabi bu onlemlere ragmen yeterince donanimla ve cikan sesleri umursamayan komsularla hirsizin girmesi mumkun :)

2. Bilgisayarinizin seri numarasini ve MAC adresini kaydedin

Bilgisayarlarinizin seri numarasini ve uzerindeki mevcut tum network cihazlarinin (genelde ethernet ve wifi) MAC adresini bir yere kaydedin. Polise ifade verirken bunlari da bildirirseniz bilisim suclariyla mucadele birimi bunlardan, ozellikle MAC adresinden, faydalanabiliyormus. Telefonlardaki IMEI numarasi gibi kolay degistirilen birsey de degil. Cok da umitlenmemek lazim, bulunma oranlarinin cok da yuksek oldugunu zannetmiyorum, cunku ben bu bilgileri veremedigim icin cok da uzulmeye gerek olmadigini soylediler, zaten cok cok onemli bir cihaz degilse sonunda birsey cikma ihtimali dusukmus. Yine de her ihtimale karsi bunlari korumakta fayda var.

Eger bilgisayariniz coktan gittiyse, kutusunu atmadiysaniz kutunun uzerinde bu bilgiler oluyor genelde. Hic olmadi faturanin uzerinde seri numarasinin olma ihtimali var. Hicbiri yoksa gecmis olsun.



3. Prey Project

Prey isimli bu yazilimi mutlaka yukleyin. Bilgisayarinizda kendini farkettirmeden arkaplanda calisiyor, ve web arayuzunden siz bilgisayarinizi kayip olarak isaretlediginizde bilgisayarinizin konumu gibi bilgilere erisebiliyorsunuz. Hatta bilgisayarin kamerasi varsa, hirsizin fotografini bile cekip size bildiriyor. Tabi tum bunlarin olmasi icin hirsizin bilgisayari formatlamadan internete baglanmasi gerekiyor. Bir de bilgisayara giris icin sifre olmamasi lazim, yoksa hirsiz giremedigi bilgisayara dogrudan format atar. Bu program Windows, MacOS, Linux, Android platformlarini destekliyor, telefonunuza bile yukleyebilirsiniz.

4. Bilgilerinizi harici HDD'de koruyun / Yedek alin

Bu konuda sansliydim, bilgilerimin hepsini harici bir HDD ile yanimda tasidigim icin bilgi kaybim olmadi, basima geleni maddi zarar ile sinirlayabilmis oldum. Maddi zarar gorece daha kolay sekilde telafi edilebilir fakat cektiginiz fotograflarin, yazdiginiz yazilarin, urettiginiz herseyin yerine yenisi koyulmaz. Harici HDD hirsizlara pek cekici gelmeyecektir. Harici HDD'de korumak benim buldugum bir cozum, DropBox gibi online depolara yedek de alinabilir.

5. Sigorta yaptirin

Duydugum kadariyla bilgisayarinizi sigortalatmak da oldukca ucuz bir alternatif olmus, hem bilgisayarinizin o gunku degeri uzerinden parasini oduyorlarmis. Bu konu hakkinda pek detayli bilgim yok. Bilgisayariniz calinmis olsa dahi, yenisini aldiysaniz yenisini de sigortalatmakta fayda var. Hirsiz bir eve girdi diye tekrar girmeyecek diye birsey yok, hatta tam tersi olduguna dair suphelerim var. Bir arkadasim bu sayede 2. laptop caldirisinda parasini alabilmis.

1 comment:

  1. Prey iyimiş. Bi'de çift veya daha fazla şifre bulunduran kilitler kullanmak gerekli. Yani yukarıdan ikinci resimdeki gibi tek şifreli kilitler kırmaya bile gerek kalmadan açılabiliyor.Buradan http://www.youtube.com/watch?v=hr23tpWX8lM görebilirsiniz.

    ReplyDelete