anlak.com

Fittonya (Fitonya) bitkisi

, Tuesday 4 July 2006
Fittonya, kırmızı damarlı yapraklarıyla çok etkileyici bulduğum bir bitki. Buyrun bakım önerileri:
Genel ismi: Fittonya, Fitonya, Fittonia bitkisi
Botanik ismi: Fittonia verschaffeltii
Çiçek: Çok küçük, sarı renkli çiçek açarlar fakat uzun süre dayanmadığından çiçeklerinin kesilmesi iyi olur, böylece bitki çiçeğe ayıracağı enerjiyi kendine kullanır. Tabi çok hoşunuza giderse çiçekleri öylece bırakın :)
Işık: Gölgede yetiştirilmelidir. Kesinlikle güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Sıcaklık: 16 santigrad derece ve üstü sıcaklıkta olması gerekir. Özellikle kışın bu kurala uyulmalıdır
Toprak: Tınlı toprak + kum + turba karışımı önerilse de organik besince zengin standart ev bitkisi toprağı kullanılabilir.
Nem: Yüksek nem bu bitki için yaşamsal bir gereksinimdir. Nemi düşük yerlerde yetiştirmeniz çok zordur. Havada %70-80 civarı nem bulunması gerekir. İç Anadolu gibi kuru yerde yaşıyorsanız, bu bitkiyi yetiştirmeyi düşünmeyin bile.
Yazları hergün yapraklarına su püskürtmeniz iyi olacaktır.
Sulama: Yazları toprağının kurumasına izin vermeden sulamanız gerekir. Çiçeklendiği zaman verilen su azaltılır, yoksa yaprakları dökülür. Kışın ise çok az su vermek gerekir.
Budama: Çiçeklenmesi bittikten sonra 10-15 cm boyuna gelecek şekilde uçlarından budayabilirsiniz.
Üretim: Yaşlı bitkilerden alacağınız parçaları çelikleme yöntemiyle ya da yaşlı bitkilerin genç sürgünlerini ayırma yoluyla üretebilirsiniz.

Görünüşü çok güzel olan bu bitkiyi , neme çok ihtiyacı olduğundan yetiştirmesi zor olabilir.

5 comments:

  1. Merhabalar,

    Koçtaştan çok tatlı bi çiçek aldım minicik.üzerinde fittonia yazıyor ama resimdeki gibi kırmızı damarlı değil.Zavallı çiçeğim günden güne kurumaya başladı.Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

    ReplyDelete
  2. merhaba bende koçtaştan fitonya aldım ama şuanda kocaman oldu ben küçük kalıcağını düşünmüştüm (kurumasına aldırma aldırma sonra kendini onaran yeni dallar veriyo) acaba bu sarmaşık gibi ipe bağlasam sarılır mı? dalları boyuna uzuyo sarmaşık gibi?

    ReplyDelete
  3. acemi bitki sever5 May 2010 at 01:27

    merhaba, bilgiler için tesekkurler ama keske çelikleme hakkinda daha detayli bilgi verseydiniz. fittonia üretmek istiyorum ama nasil yapabilirim hiç bir fikrim yok...

    ReplyDelete
  4. merhaba bende fittonia aldım ve nasıl bakılcak bilmiyorum.araştırdım ama bazıları güneş ışığı görücek bazıları gölgede yaşıyacak diolaryaprakları beyaz yeşil damarlı.lütfen bilgi verin

    ReplyDelete
  5. ben de tansaştan aldım kırmızı renkli ama yaprakları kuruyo bende kesiyorum iyi bişey mi yaptıhımı bilmiyorum

    ReplyDelete