anlak.com

karga karga gak dedi

, Monday 3 April 2006
Corvus cinsinden olan, siyah, büyükçe kuşlara halk arasında karga deriz. En yaygın olan tür ise Corvux Corax'tır. Corvus cinsi kuşların kökenleri ilginçtir ki Avusturalya'ya dayanır, ve yine gariptir ki kuşlar arasında en yüksek Avian IQ'ya sahip olan cinstir (Avian IQ: Kuşların IQ'sunu ölçmeye yönelik bir method). Amacım ne zekaları hakkında övgüler düzmek, ne de şeytani görünüşleri hakkında şiirsel yorumlar yapmak. bir kaç olayın üstüste gelmesiyle bu hayvanların ömürleri hakkında ufak bir bilgi sahibi oldum ve bu konuda birşeyler yazmak istedim.

Geçenlerde arkadaşlarımla sohbet ederken laf bir şekilde kargaların kaç yıl yaşadığına geldi. Yapılan tahminlerden en azı 50 yıldı. Burada şunu da belirteyim, bu tahminleri yapan insanlar genetik üzerine yüksek lisans yapıyorlar, kargaların çok uzun yaşadığına dair efsaneden onlar bile nasibini almıştı. Hatta bir keresinde yeterli kültürel ve ekonomik düzeye sahip bir arkadaşımın kargaların 400 yıl yaşadıklarını zannettiğine bile şahit oldum.

Peki kargalar gerçekten kaç yıl yaşarlar? Doğa koşullarında yaşayanların ömrü 5-10 yıl arasında değişirken, insan kontrolü altında yaşayanların 30 seneye kadar yaşamaları söz konusu.

şimdiye kadar kaydedilmiş doğadaki en fazla yaşamış karga ömrü 13 yıl 4 aydır.İnsan kontrolü altında 80 yıl yaşamış bir karga da kayıtlara geçmiştir. Ayrıca Londra'da bir merkezde (kuş yetiştirme merkezi gibi bir şey sanırım) yaşayan kargaların ortalama 44 yıl yaşadığı saptanmış. Ayrıca bu veriler de Corvus Corax türüne ait, diğer türler bu kadar uzun yaşamıyorlar. Sonuç olarak, aslında kargalar sanıldığı kadar uzun yaşamıyorlar.

Sanırım kargaların uzun yaşadığına dair kanı bir tek ülkemizde var, çünkü bu bilgileri toplarken hiç biryerde böyle bir mite denk gelmedim. Ve yine bence, bu yargının nedeni mitoloji kökenli. İlyada ve Odessiya'nın yaratıcısı olan Homerosun eserleri ile ilgili kayıtlara baktığımızda şöyle bir ifadeye rastlıyoruz:
A chattering crow lives out nine generations of aged men, (...)
Yani, geveze bir karga 9 insan ömrü yaşar. Ortalama bir insan ömrünü (kötümser bir yaklaşımla) 60 sene kabul edersek, 60x9 = 540 sene sonucuna ulaşırız ki, bu abartı rakam insanların kafasındaki rakamla örtüşen tek sonuç.

Edit: bilim.org forumundaki bir başlıktaki tartışmada Homeros döneminde insanların 60 yaşına kadar yaşayamayacağını söylemişler, ve haklılar, o dönemde insanların ömrü daha kısaydı.

Yine aynı başlıkta, bu yazıya ilişkin, internetteki bilgilere güvenilemeyeceğini söylemişler, ve gene haklılar. Bundan sonra bu tip yazılarda kaynakları belirtmeye özen göstereceğim. şu an yararlandığım tüm kaynakları bulamasam da, ciddi, güvenilir kurumların yayınladıkları kaynaklardan faydalanarak bu yazıyı yazdığımı belirtmek isterim.

Edit 2:
Dünyanın en yaşlı evcil kargası olduğu iddia edilen Tata, 59 yaşında öldü.
kaynak: hurriyet - 09 Temmuz 2006

15 comments:

  1. Bu yazıyı sevdim fakat eklemeden edemeyeceğim.
    Ben karganın değil de kuzgunun uzun yaşadığını düşünürdüm. 100 e kadar kalmış aklımda fakat okuduklarıma göre senin verdiğin rakamlar zaten kuzgunlar için verilen rakamlarmış. Sonra başka kuşlar var mıdır diye bakayım dedim. Doğru mudur bilmem ama
    http://www.enchantedlearning.com/subjects/birds/Birdextremes.shtml

    sayfasında ilginç rakamlara denk geldim. Merak edenler baksınlar efendim

    ReplyDelete
  2. kargaların kim odluğunu bilmezdim..bilir görünürdüm..taaa kii saplantılı birine aşık olduğu sanıncaya kadar..kargaları çok severdi...onlardan duydum ilk uzun yaşadıklarını vs. vs. vs.

    ReplyDelete
  3. haftasonu saros'tan dalis gezisi donusu otobuste ata demirer'in stand-up show'unda kargaların uzun yasadiklarini duydum (super kaynak degil mi) dun aksam da yolculuk sirasinda uyumayi basarabilmis kiz arkadasima bahsettim; 100 sene yasiyorlarmis diye. olmaz oyle sey dedi. google'da search ettim "karagaların ömrü" diye. bu sayfa cikti. pek hayirli oldu.

    ps: ben de ileride kendi uzay mekigimi yapicam, simdilik roketler ile idare ediyorum. kiz kacirandan bu yana epey yol aldik arkadaslarla.

    ReplyDelete
  4. ben de kargaların ömrünün uzun olduğunu zannedenlerdendim, nedeni ise bir tv de şahit olduğum bir anektottu, ortalama 200 yıl yaşadıklarını söylüyordu kargaların ben de inandım ve şaşırdım tabi ne bileyim. ta ki işyerimde bi abimin bana -yalnışın var, aslında kargalar o kadar uzun yaşamıyorlar- demesiyle şüpheye düştüm ve bi bakayım dedim internetten, evet amma da sallamışlar...

    ReplyDelete
  5. ata demirer in şovunda yine vardı karga ömrü bu defada 325 yıl diye salladı. magazin dünyasındaki bir sürü ünlü olan kişinin aslında hiçbirşeyi araştırmadan sadece kulaktan dolma laflarla konuları salladıklarına yine bir örnek daha.hepsinin içi boş aslında biraz dahabeyinleri olsaydı bir şey söylemeden önce beş dakika olsun araştırılardı.

    ReplyDelete
  6. yok olmaz o kadar iddaya girdik 150 yıl diye.siz şimdi cıkar kamplumbağalarda 5-10 yıl yaşar dersiniz :).
    gercektende millet sallamış bizde inanmışız

    ReplyDelete
  7. abi cok saoğ.epeydir merak içindeydim.ben de ata demirelin 400 dediğini duyan ve inananlardanım.doğruyu öğrenmek ve ortamda rezil olmamak adına seni tebrik ederim.beni büyük bir cehaletten kurtardın

    ReplyDelete
  8. ya gercekden
    evrende eşine zor rastlanan bir canlı desek yeri var dır
    mantıken şacma ama
    nedense sacma olan cogu şeyler gercekdir..

    ReplyDelete
  9. orhan pamuk "kara kitap"ta kargalarin 150 yil yasadigini yazmisti.

    ReplyDelete
  10. ata demirelden duymus ve inanmıştım.
    babama söyledim "hadi oradan" dedi internetten bakayım dedim gerçekten haklıymış babam:)

    ReplyDelete
  11. öğretmenimizle bu konu hakkında idea ya girdikk ama kaybettik butun sınıfa pasta aldık yhaaa:(

    ReplyDelete
  12. http://tr.wikipedia.org/wiki/Karga

    ReplyDelete
  13. bir kaç gün önce yuvasından düşen bir karga yavrusu buldum , beslemeye başladım.Annesinin beni sürekli takip etmesinden çok zeki oldukları konusunda şüphem kalmadı.Eeee ömürleri konusunuda Allah ömür verir de onun kadar yaşarsam gööreceğiz, eğer sizde hala hayatda iseniz burda paylaşırım ve gerçeği öğreniriz hepberaber :)))

    ReplyDelete
  14. Bu yazının kaynağı nedir ?

    ReplyDelete
  15. yazı için tebrik ederim ilgilenenler varsa en uzun yaşayan yaratıkların top 10
    10- balık Warty Oreo (Allocyttus verrucosus) - 140 yıl yaşar
    9 - Hoplostethus atlanticus- balık - 149 yıl yaşar
    8 - Aldabra dev kara kaplumbağası (Geochelone gigantea) - 152 yıl yaşar
    7 - Mersin balığı (Acipenser fulvescens) - 152 yıl yaşar
    6 - Shortraker Rockfish in (Sebastes borealis) - 157 yıl yaşar
    5 - Galapagos kaplumbağası (Geochelone nigra) - 177 yıl yaşar
    4 - kırmızı kirpi (Strongylocentrotus franciscanus) - 200 yıl yaşar
    3 - balk (Sebastes aleutianus) - 205 yıl yaşar
    2 - Grönland balinası (Balaena mysticetus) - 211 yıl yaşar
    1- deniz tarağı Quahog (Arctica islandica) - 400 yıl yaşar

    ReplyDelete